nauka.offnews.bgПреди година соларната сонда Паркър на НАСА стартира в космоса, като

...
nauka.offnews.bgПреди година соларната сонда Паркър на НАСА стартира в космоса, като
Коментари Харесай

Първите открития на мисията за „докосване“ до слънцето

nauka.offnews.bg

Преди година соларната сонда " Паркър " на НАСА започва в космоса, като скоро се трансформира в единственото човешко създание, стигнало толкоз покрай Слънцето.

Сондата " Паркър "  извърши три от 24-те планувани близки прелитания през короната на Слънцето и с авангардните си научни принадлежности за премерване на средата към галактическия транспортен съд се гмурна в в никакъв случай неразучени елементи от атмосферата на нашата звезда.

Сондата на НАСА събра впечатляващ масив от данни от разстояние единствено 24 милиона километра от Слънцето. Тази информация разреши на физиците да открият източника на частиците на слънчевия вятър, които непрестанно проникват в земната атмосфера, създавайки цветни полярни сияния и в някои случаи увреждащи електрическите и телекомуникационни мрежи, да открият странните промени в магнитното поле на нашата звезда, както и да намерят гробището на комети и метеорити.

На 4 декември 2019 г.  дружно в конференцията бяха оповестени четири нови публикации в списание Nature, които разказват какво научиха учените от това невиждано изследване на нашата звезда - и какво чакат с неспокойствие да научат по-нататък. Констатациите на учените са показани от четири ( 1 , 2 , 3 , 4 ) публикации в списанието Nature.

Тези открития разкриват нова информация за държанието на частиците, които се изхвърлят от Слънцето, като доближават учените до отговорите на главните въпроси за физиката на нашата звезда. Информацията, която откри " Паркър " ще помогне на учените да пренапишат моделите, които употребяват, с цел да схванат и предвиждат галактическото време към нашата планета и да разберат как се образуват звездите и еволюират, а също и да се създаде отбрана за астронавтите и технологиите в космоса. 

Макар че може да ни се коства умерено отсам, на Земята, на Слънцето се развиват бурни процеси. Нашата звезда е с интензивно магнитно поле, което отприщва мощни потоци от частици, движещи се покрай скоростта на светлината и милиарди тонове облаци от намагнетизиран материал. Цялата тази интензивност се отразява на нашата планета, разпръсква рискови частици в пространството, където летят нашите спътници и астронавти, нарушавайки връзките и навигационните сигнали и даже - когато е интензивна - може да прекъсне електрозахранването. Това се случва през целия 5-милиарден живот на Слънцето и ще продължи да оформя орисите на Земята и другите планети в нашата Слънчева система в бъдеще.



„ През 1859 година на Слънцето се случи огромно изригване, което изключи телеграфните мрежи в цяла Европа и Северна Америка, а през 1972 година морските мини в Северен Виетнам се взривиха поради слънчева стихия. Днес нашето общество е доста по-технологично отпреди половин век, информационните мрежи и енергийната система на нашата планета са извънредно комплицирани, затова една мощна интервенция на Слънцето би представлявала евентуално доста сериозна заплаха. Но в случай че се научим по какъв начин да предвиждаме галактическото време, можем авансово да изключим или изолираме елементи от електрическата мрежа и сателитните системи, които могже да бъдат уязвими “, отбелязва Стюарт Бейл (Stuart Bale) от Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ), водещ създател на едно от изследванията.

Цялата обява ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР